Бързо търсене из нашите предложения
Ключова дума: Цена от…до… Страна: Изчистване на формата
      лв.  
Категория: Транспорт: Град:

Градът на зетьовете е член на организацията "Музеите в света"
Градската Часовникова кула
Градската Часовникова кула

Наричат Етрополе Града на зетьовете. Това е единственото място в страната, в което се организира празник на задомените мъже. По традиция той се провежда на 1 април всяка година. За него се събират зетьове от всички краища на България, за да се повеселят.

Този район се слави и с честването на Атанасовден. Още от тракийски времена води началото си днешният празник на Св. Атанас Александрийски на 18 януари по нов стил. Датата се свързва и с планината. Тогава се изкачва старопланинският Черни връх, неслучайно наричан връх Св. Атанас. За похода се тръгва по тъмна доба с топъл хляб, месо и вино. Местните жители обаче са избрали за празник на своя град 29 юни - Петровден. Обичаят датира още от 1927 г.

Ако мислено вече сте тръгнали към това място и вече наближавате Тетевен, ще се озовете в Етрополе. То е на стотина километра от София. Градът е разположен край живописната котловина на р. Малък Искър по северните склонове на Средна Стара планина.

През VІ в сл. Хр. селището е било населявано от тракийското племе трибали. Траките го наричали Акли или Етропара (Воден град). Старобългарското наименование, което най-вероятно е наследено до днес, е Ънтрополе. То означава вътрешно затворено поле. В някои архиви се среща и името Евтроп - пазач на проходите.

За първи път мястото се споменава като град през 1491 г. Тук са открити останки от крепостни стени и археологически паметници от келтското нашествие в Тракия, а така също и редки предмети от римската епоха.

Днес регионът е известен като един от най-големите занаятчийски центрове у нас. Най-силно развити са дърворезбоването, тъкачеството, бакърджийството, ковачеството и др. Според архивни сведения от 1820 г. тук се практикували 42 занаята.

Прочути са и местните духовни храмове. Етрополският манастир "Св. Троица" е сред най-впечатляващите забележителности. Той е основан през 1158 г., отстои само на 6 км източно от града и на 1.5 км южно от курортното селище Етрополска Рибарица.

Манастирът е оставил дълбоки следи в националната ни култура през вековете. Неговите иконописци са основоположници на прочутата етрополска зографска школа "Варовитец". Тя превръща района в един от главните духовни центрове у нас през ХVІ - ХVІІІ в. За това свидетелстват 54 тома автентични ръкописи, най-старият от които е "Четириевангелие" от 1595 г.

В манастира някога е съществувало и ръкописно книжовно ателие. Запазените книги будят възхищение с изящното си калиграфско писмо и уникални везани надписи по кориците. Туристите могат да разгледат наблизо и едноименния водопад Варовитец.

Черквата в центъра на Етрополе - "Св. Архангел Михаил", е изградена през 1600 г. и зографисана от живописеца Петю Ганин. Иконостасът е изпълнен в ажурна дърворезба, покрита със златен варак.
Уникалният храм "Св. Георги" е построен през ХVІІ в. Той е издигнат върху основите на стара средновековна къща, изцяло направена от речен камък.

Градският исторически музей отдалеко впечатлява с фасадата си. Той се помещава в реставрираната постройка на някогашния турски конак. Заради ценните си експонати музеят е включен в престижната международна организация "Музеите в света".

Местната Часовникова кула е не само исторически и архитектурен паметник, но и досега дава точно време. Тя отдавна се е превърнала в туристическа атракция. Строена е през далечната 1710 г. от майстор Тодор и е висока 20 м. Механизмът и е изработен от уста Дидо.

Арнаудовата къща е удивително кътче от Етрополе, съчетаващо минало и настояще. Някога тя е принадлежала на заможния търговец на кожи Николчо Арнаудов. Днес на втория й кат е подредена част от експозицията на градския исторически музей, представяща тукашните бит и традиции. На приземния етаж гости приема уютна механа. Няма турист, който да не се отбие тук за чаша вино от етрополските изби или да не опита от етрополските гозби с крехко месце.

Ако търсите нестандартно място за отмора, районът е богат на много възможности. Сред най-предпочитаните през цялата година е споменатото вилно селище Етрополска Рибарица. То разполага с 6 отделни фамилни къщи непосредствено в подножието на Средна Стара планина. Стаите са модерно обзаведени, добре отоплени и с изглед към Балкана. Гостите с автомобили ползват безплатен паркинг пред всяка от вилите.