Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 31 март преди 130 години във Видин е роден Жул Паскин

Помним ли Жул Паскин

7
Паметникът на Жул Паскин във Видин
Снимка: Полина Тодорова


На 27 март, от 14:30 часа, в изложбената зала на Дирекция "Държавен архив" Видин с беседа ще бъде отбелязана 130-годишнината от рождението на Жул Паскин. Юлиус Мордехай Пинкас е роден във Видин на 31 март 1885 година. След беседата участниците в събитието ще поднесат венци и цветя пред бюст-паметника на художника в квартал "Калето", съобщават от пресцентъра на Община Видин.

"Парижката школа познава трима гениални по рождение художници: Пикасо, Паскин и Модиляни. Никога няма да узнаем доколко славата на България е била нужна на Паскин, но със сигурност можем да кажем, че той е абсолютно необходим и неотделим от славата на България", припомни в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН оценките на специалистите за големия европейски маестро, роден в Българския Северозапад, художникът Красимир Кръстев.

А ето какво още открихме в Уикипедия, свободната енциклопедия
:

Hermine au lit, Снимка: УикипедияЮлиус (Юлий) Мордекай Пинкас (на френски: Julius Mordecai Pinkas), известен повече като Жул Паскин или Паскен (Pascin) е френски художник, роден в България. Роден е на 31 март 1885 година във Видин, в семейството на богат еврейски търговец на зърнени храни. Майка му е от италиано-сръбски произход. През 1892 година семейството се преселва в Букурещ, а 3 години след това Юлий е изпратен да учи във Виена. В периода 1902-1905  Юлиус Пинкас живее във Виена, Мюнхен, Берлин. Учи в художественото училище на Мориц Хейман в Мюнхен, посещава Берлинската академия и заедно с това работи като илюстратор на немските списания "Симплицисимус" и "Югенд".

От 1905 година се подписва Паскин.


В края на декември 1905 година Паскин заминава за Париж като вече известен автор. Във френската столица се сближава и общува с кръга художници, посещаващи "Кафе дю Дом", известни като "домистите". През 1906 година негови карикатури, под псевдонима "Паскин Русчук" са публикувани в списание "Българан", а на следващата година Паскин урежда първата си самостоятелна графична изложба в Берлин, в галерията на Паул Касирер. През 1908 година посещава парижките частни академии и излага свои рисунки на Есенния салон. Той е бил една от най-ярките фигури в космополитния артистичен кръг на Монпарнас.

Участва в изложбата "Берлински сецесион" през 1911 година в Ню Йорк и в Салона на независимите в Париж. По време на Първата световна война пътува из Америка и до Куба. Заедно с Макс Вебер прави изложба в "Мунтрос Галери", Ню Йорк, през 1917 година. На 30 септември 1920 година получава американско гражданство и се връща в Париж.

През 1921-1922 пътува до Алжир и Тунис, участва за първи път в "Салон дьо Л'Арене" и отново излага в галерията на Берт Вейл. Следващата година отново показва своя самостоятелна изложба в Америка в "Джозеф Брумър Галери", Ню Йорк. През 1924 година Паскин отново пътува до Алжир и Тунис, усвоява техниката на офорта, участва в колективна изложба в Ню Йорк и устройва самостоятелна изложба в галерия "Пиер", Париж. Следващата година пътува из Италия, представя самостоятелна изложба в Дюселдорф.

През 1927 година участва в колективна изложба в "Американ Арт Галери", Ню Йорк. Показва поредната си самостоятелна изложба в Париж. За да не загуби американското си гражданство, се установява в САЩ. През юни 1928 година се връща в Париж и отново участва в колективна изложба в Ню Йорк. Пътува през 1929 година до Испания, Португалия, Марсилия и отново излага в Париж- в галерията "Бернем-Жьон".

Паскин е бил един от най-големите бохеми на своето време, приятел на Амедео Модилияни, Ърнест Хемингуей, Пикасо и Жорж Папазов. През 1930 година открива две самостоятелни изложби- в Ню Йорк и в Париж. В деня на откриването на изложбата му в Париж- на 2 юни 1930 година, Паскин се самоубива в ателието си. Всички търговци затварят галериите си в траур, като знак за почит към художника.

Творби на Жул Паскин притежават: Националният музей за модерни изкуства в Париж, Националната библиотека в Париж, Музеят за живопис и скулптура в Гренобъл, Музеят за изящни изкуства в Лил, Общинският музей в Камбре, Barnes Collection (Philadelphia),Националната художествена галерия в София.

Атанас Киряков- сценарист и режисьор, между октомври 2006 и октомври 2007 година заснема филм за Паскин в Париж. Лентата разказва за Жул Паскин през очите на Абел Рамбер. При пресъздаването на биографичните моменти от живота на художника е използвана т.н. субективна камера. Абел Рамбер е колекционер и собственик на галерия, най-големия познавач в света на творчеството на Паскин. Във филма са използвани и кадри от архива на голямата френска компания Gaumont-Pathe.

Фоторепортер: Полина Тодорова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още

Видинчани си пожелаха здраве и благополучие на Цветница

Православната църква празнува днес празникът Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница.  Във Видин тържествата започнаха с литургия в катедралния храм "Свети Димитър". Видинчани си пожелаха здраве и благополучие на днешния цветен ден. "Здраве, да има работа за младите... Всички да бъдат живи и здрави, повече..

публикувано на 28.04.24 в 13:43

Враца беше домакин на състезание по БДП

Емоционално и много оспорвано протече поредното издание на областния кръг на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата.  Традиционно домакин на събитието беше СУ „Козма Тричков"-Враца.  В първа възрастова група - 5. – 7. клас, участие взеха седем отбора, а във втора състезателна група -  8. – 10. клас, пет отбора. Отборът на СУ..

публикувано на 28.04.24 в 13:20

Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

За участие на изборите на 9 юни са подали документи 23 партии и 11 коалиции, регистрираните обаче са 22 партии и 11 коалиции.  "Атака" е заличена, защото при проверка на подписите в ГРАО се оказва, че не достигат.  Председателят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи днес, че в държавите от ЕС ще се гласува както за европейските, така и за националните..

публикувано на 28.04.24 в 13:07

РИК-Враца с двама говорители

Районната избирателна комисия във Враца ще има двама говорители, стана ясно след разпределението на функциите на хората в нея.  За работата на комисията пред медиите ще говорят Силия Иванова, която е от квотата на ГЕРБ-СДС и Красимир Колев от ПП-ДБ. И двамата адвокати имат опит в новата си функция, тъй като в предходни избори са изпълнявали същата..

публикувано на 28.04.24 в 11:25

Семинар по аюрведа във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

обновено на 28.04.24 в 07:41

С обичая кумичене отбелязват Цветница в Търнава

Жителите на село Търнава, община Бяла Слатина, ще отбележат Цветница.  Днес от 9.30 часа ще бъде изпълнен обичаят кумичене, а след него започва празничният концерт, каза кметът Габриела Раловска. "Ще изпълним този ритуал на реката, след това от 10 часа започва и концерт". Организатори са местното читалище "Напредък 1898" и кметство Търнава...

публикувано на 28.04.24 в 07:28

Събират капачки във Враца

Клуб за Бъдеще – Враца организира поредно издание на националната кампания „Капачки за Бъдеще".  Каузата е за купуване на шеста неонатологична линейка.  Събитието ще се проведе днес от 10:00 до 14:00 ч пред стадион „Христо Ботев" в едноименния спортен комплекс. Организаторите приканиха всички, които са съпричастни с благородното начинание, да се..

публикувано на 28.04.24 в 07:22