Рейтинг:
5.0 / 8 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Връх Руен - Осоговска планина Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта Този обект е част от "Десетте планински първенци"

Югозападна България
ясно небе 15°C
5 дневна прогноза
днес 4° / 16° 30 мар 6° / 17° 31 мар 7° / 18° 01 апр 9° / 21° 02 апр 6° / 15°
2243м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 91
преглеждания за целия период 14991
Популярност на обекта в различни класации #90
Дата на публикуване 01.10.2012г.
Връх Руен е българската гордост на Осоговската планина, която дели територията си между нашата страна и Македония. Той е най-високият й връх и се намира в област Кюстендил. Руен се извисява на 2251м и се нарежда на пето място по височина след Мусала, Вихрен, Ботев и Черни връх. Билото му е заоблено и тревисто, а склоновете му са покрити с букови и дъбови гори, в които често се срещат сърни. Всяка година туристическо дружество "Осогово" в град Кюстендил организира масово изкачване на върха съвместно с планинарско дружество "Руен" от град Крива Паланка, Македония. Ето и един от маршрутите:

Походът към връх Руен ще ви отнеме около 3 часа и половина. Подгответе раниците и се отправете към местността Плавилото, на 20км югозападно от Кюстендил. Там се намира хижа "Осогово", от която започва един от най-добре маркираните маршрути.

Отправете се на юг от хижата по асфалтирания път за комплекс "Три буки". След около 200м вдясно поемете по широкия черен път, който за 15 минути ще ви отведе до местността Грамадите - широка поляна с множество парчета от гранит. Оттук следвайте високопланинските пасища на запад до местността Превала. Ако сте ожаднели, може да си налеете бистра вода от чешмата "Бег бунар" и да си починете за малко в заслона.

След приятната отмора е време да продължите по северните склонове до връх Църен камик, където ще се прехвърлите от южната му страна. Не след дълго ще достигнете и връх Шапка. Тук пътят се раздвоява - десният слиза в долината на река Бистрица, а левият ще ви отведе до останките на бивша гранична застава, където се намира заслонът "Шапка". Южно от него може да видите и малка чешмичка за туристите.

Оттук ви делят само 30-40 минути до покоряването на Осоговския първенец. Поемете по пътеката вдясно от коларския път за село Сажденик. Походът ви ще продължи по самото било на връх Шапка. Ще преминете покрай красивите пейзажи на гребена Горна Солунка, а след това и покрай живописния връх Мали Руен, който ще остане вдясно от пътя.

Съвсем скоро ви очаква и величествената панорама на връх Руен. Пред вас ще се разкрият приказни гледки към съседните планини - Западна Стара планина, Конявска, Люлин, Витоша, Верила, Рила и Пирин. При ясно време може да видите и Шар планина, както и планините в Южна Сърбия.

Поздрави от върха!

Връх Руен е един от планинските първенци, включени в движението за покоряване на 10-те най-високи върхове на големите и известни планини в България. Инициативата е от 1 януари 2005г и е насочена към запалените планинари. Целта е да бъдат събрани печати от най-високите върхове на планините в България. Печатите са триъгълни и се събират в книжка издадена от Българския туристически съюз. Книжките се продават от туристическите дружества и туристическите обекти край планинските първенци.

Местоположение на печата:

Връх Руен – х.Осогово, х.Трите буки.
Прочети още
Сподели този обект:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 5

Зарко преди 5 години

Уникална красота

Осоговска преди 7 години

Из книгата "Осоговската планина" - http://osogovskata-planina.free.bg/

Пенка преди 8 години

До върха ни валя дъжд, духа ледовит вятър... А горе небето се отвори, грейна слънце... Красота и безбрежност на където и да се обърнеш. Прекрасна българска земя!

Христо преди 8 години

На 100 метра някъде под в. Руен се отказахме миналата година заради лошо време след като ни валя дъжд и сняг през Юли месец 2015 г. но тази година 2ри опит

ИванСтойнов преди 8 години

Прекрасно място за една разходка! Доста дълъг но лек маршрут. Покорихме го преди две години и останахме много доволни. Чудна природа и прекрасни гледки

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за нощувки наблизо

Почивка в Кюстендил - зеленият оазис на Югозападна България: Нощувка със закуска за до трима, плюс релакс зона
2 бр. 1 нощувка 53лв/ден 8 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Февруари до 30 Юни 2024г.
Към офертата
Великденска почивка за двама в Кюстендил: 2 или 3 нощувки със закуски и празнична вечеря, плюс релакс зона
2-3 нощувки 2 93лв/ден 6 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 3 Май до 6 Май 2024г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

"Музиката на Италия" с Руслан Мъйнов и Левон Манукян: 2 Декември, Драматичен театър - Кюстендил
Валидност на ваучера:
2 Декември 2024 (Понеделник)
Към офертата

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Радослав Зарков на 13 септември 2016

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още